2015. február 14., szombat

Mumio

...aki nem is annyira öreg, mégis komoly története van már


Mumio macit Nóra és Frank kisfia, Toma kapta születése után a család egyik barátjától, egy középkorú hölgytől. A maci a nevét pedig egy olyan csodaszerről kapta, amelyről Nemere István ilyen szépen ír:








Csodaszer-e a sziklák könnye?
Háromezer éve ismerik, és számos nyelven úgy hívják: mumio. Már Arisztotelész is írt róla, és azóta az orvostudomány számos nagyja emlékezett meg dicsérően a szerről. A mumiót Közép-Ázsiában, Iránban, Indiában és Kínában lelik fel a leggyakrabban. Mindig is nagyon értékes szer volt - olyannyira, hogy még a lelőhelyét is titokban tartották. A történelmi korokban szinte egyenértékű volt az arannyal. Ma is nagyon ritka. 
Ma már persze tudjuk, hogy ez a fekete, szurokszerű anyag számos hegy barlangjában megtalálható. Néha úgy tűnik, a sziklákból folyik elő, innen a "sziklák könnye" költői elnevezés. A tudomány emberei sokáig nem értették, hogyan képes a természet ezt az anyagot ilyen formában létrehozni (ma sem teljesen egyértelmű). A mintegy hetven éve folyó mumiokutatások két dolgot bizonyítottak be minden kétséget kizáróan. Az egyik a szer összetételére, a másik a hatásaira vonatkozik. A vegyelemzések érthetővé teszik, miért áll a szer olyan nagy becsben évezredek óta. Csak olyasmi van benne, amire az emberi szervezetnek szüksége van, különösen betegségek esetén. A mumióban található méhviasz, a szervezet számára nélkülözhetetlen hat aminosav és több fontos B-vitamin (1-es és 12-es). Van ott még D-provitamin, szerves sav és illóolaj is. És ezzel még mindig nincs vége a listának, hiszen a mumióban rengeteg makro- és mikroelem is található. Gyakorlatilag az egész nyomelem- és ásványsorozat, amit manapság mesterségesen készített pezsgőtablettákban próbálunk magunkhoz venni. És mivel mindezek az elemek természetes úton kapcsolódtak össze, a szer nagyon jó hatást gyakorolhat a szervezetre. A mumio kedvezően befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, véd a megfázás és a gyulladások ellen, elősegíti a beteg vagy a sérült szövetek és csontok regenerációját. Ásványai és vitaminjai révén erősíti a szervezet ellenállóképességét a betegségekkel szemben, erőt ad. Az ezzel foglalkozó három nagy kutatóközpontban - ebből kettő Oroszországban található, ott főleg a Pamír és az Altáj hegyi barlangjaiban gyűjtött mumióval foglalkoznak - egyöntetű megállapítás született: ez valóban afféle "csodaszer", persze az orvostudomány, a biológia teljes mértékben meg tudja magyarázni a hatásait. Az igazán csodálatos ebben az, hogy a természet furcsa és alig érthető módon mintha gondoskodott volna rólunk. Mert hát nyilvánvaló, hogy ez az anyag valamilyen ismeretlen erő hatására nyomódik ki a sötét barlangok repedéseiből. Azt még csak-csak értjük, hogyan kerül ott bele az a sok ásvány és mikroelem - bár azt már nem, hogy ki keveri össze. És hogyan kerülnek oda az aminosavak és a méhviasz? Sokáig sorolhatnánk, mi mindent nem értünk ebben a folyamatban, de ennél fontosabb, hogy a természet már akkor termelt mumiót, amikor emberek még nem is éltek a világon, és ma is termeli, amikor felhasználhatjuk. Így hát valamiféle univerzális jóságra gondolhatunk elsősorban, amely ezt a sokak által méltán becsült univerzális szert a rendelkezésünkre bocsátotta.  (forrás: tvr-hét 2003/33. szám)

Ezt a Mumio nevű csodaszert Dr. Danimától kapta Nóra, akihez segítségért fordult, miután már több mint egy éve nem fogant meg a babájuk. A különleges aromájú kis barna golyócskát szorgalmasan ette és eszi illetve eszik a mai napig most már családilag.
Erről a maciról mindig emlékezni fognak az ajándékozó középkorú hölgy tudatos és tudattalan tanításaira, a szeretett és nagyra becsült doktornőre, az egészség fontosságára, a természet erejére és az akkori apró Tomára, aki ma mar olyan nagyra nőtt, hogy felmászik a pultra és lopkodja a Mumiot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése